Akkerbouw

Wij zijn een biologisch akkerbouw bedrijf. Biologisch wil zeggen: we gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en de zaaizaden en mest die we gebruiken zijn van biologische oorsprong.

 De mest van onze lakenvelder koeien gebruiken we op het land, waar de gewassen van groeien. De granen gebruiken we weer  als voer voor de koeien en het stro in de winter voor strooisel in de stal, kringloop-landbouw!

Gewassen die wij telen:

 

Boekweit

Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie die geteeld wordt om zijn zaden, waar boekweitmeel van wordt gemaakt. Ook wordt boekweit veel ingezet als groenbemester. Voor ons is boekweit een interessant gewas omdat het vrij vroeg in het seizoen de bodem bedekt, waardoor onkruid weinig kans krijgt.

Gerst

Gerst is een graan dat veel gebruikt wordt als grondstof voor bier en als veevoer.

Een bekend product wat van gerst wordt gemaakt is gort.

Gerst wordt in kleine mate gebruikt om brood van te bakken. Bevat de meeste vezels van alle volkorengranen

Haver

Haver is een graansoort boordevol vezels, ontzettend voedzaam, boordevol vitaminen en mineralen. Het meest bekend is havermout.

Haver wordt ook veel gebruikt als veevoer.

 

Tarwe

Tarwe is een graan dat vooral gebruikt wordt als meel of bloem. Ook wordt tarwe veel gebruikt als veevoer

Veldboon

Veldboon of paardenboon is een vlinderbloemig gewas. De boon haalt stikstof uit de lucht en bind het in de grond. Veldboon is een prima eiwitvervanger voor humane consumptie

Rogge

Rogge is een graan dat weinig eisen stelt aan de grond. Het is een bron van vezels en wordt veel gebruikt in roggebrood maar ook bijvoorbeeld in pannenkoekmixen, of als grondstof voor graanjenever!

 

Oogst

Het graan wordt met onze eigen combine geoogst,

een Claas Dominator 85.

We houden op deze manier zelf de controle over de oogstkwaliteit van het graan.